Tłustych osadów trudno się pozbyć, a i intensywne zapachy gotowanego obiadu rozchodzące się po całym mieszkaniu nie są wskazane. Dobry okap w kuchni pozwoli uniknąć tych problemów.
Wybór modelu okapu wynika z projektu zabudowy kuchennej. Jeśli płyta do gotowania jest zainstalowana przy ścianie, to również okap musi być w wersji przyściennej. Z kolei nad modnymi w ostatnim czasie wyspami powinny być zainstalowane wyciągi wyspowe mocowane do sufitu. W obu grupach jest ogromny wybór wzorów, wielkości i kolorów tych urządzeń. Decyzja zależy od gustu, ale i od zasobności portfela, bowiem za niektóre modele trzeba zapłacić nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych.
Okap w kuchni - przy ścianie czy nad wyspą
Okapy przyścienne (zwane tez kominowymi), mimo że na ogół zamontowane pomiędzy szafkami, stanowią widoczny element. Nietrudno dziś znaleźć model, który stanie się najważniejszą ozdobą kuchni. Wykonane ze stali, szkła barwionego, gładkie lub zdobione, w kolorze inox, ale i bardzo kolorowe, np. czerwone. W klasycznej wersji takie okapy mają poziomą płaszczyznę pochłaniająca opary.
Od niedawna pojawia się coraz więcej modeli tzw. skośnych. To nowoczesne okapy, tak jak kominowe, montowane przy ścianie, funkcjonalnie nie różnią się od tych klasycznych, są jednak od nich wygodniejsze w użytkowaniu.
Dzięki pochyleniu okapu pod kątem około 45 stopni, dostęp do naczyń stojących na płycie kuchennej jest łatwiejszy - nie musimy wsuwać głowy pod okap, by zajrzeć do garnków stojących głębiej. Modele skośne są też ciekawsze wzorniczo. W większości z nich metalowe filtry są osłonięte taflami czarnego lub białego szkła, wyglądają więc bardzo efektownie. Kiedy urządzenie pracuje, szklane osłony otwierają się, by odsłonić filtry. Jest tez inne rozwiązanie techniczne - okapy działające w systemie zwanym obwodowym czy szczelinowym. W takich modelach na tafli szkła są widoczne podłużne otwory, poprzez które okap zasysa opary.
Okapy wyspowe zajmują centralne miejsce w kuchni i są widoczne ze wszystkich stron, więc producenci starają się, by były to modele najciekawsze wzorniczo. Stąd pomysł, by oferować okapy wyglądem przypominające np. lampy czy tuby.
Zupełną nowością są okapy blatowe. Urządzenie jest wbudowane w szafkę stojącą. Kiedy jest potrzebne podczas gotowania, wysuwa się je z blatu. Powstaje w ten sposób ścianka pochłaniająca, która stoi tuż przy płycie grzejnej. Okap wsuwa z powrotem, kiedy kończymy pracę.
Wydajny i cichy okap w kuchni
Okap musi oczywiście pasować do naszej kuchni, ale również, a może przede wszystkim, skutecznie oczyszczać powietrze w kuchni z oparów, tłuszczu, pochłaniać zapachy. Wydajność jest podawana w m³/h. Informuje o ilości powietrza, jaką okap może przefiltrować w ciągu godziny.
Wydajność określa ile powietrza oczyści okap w ciągu godziny. Okapy mają wydajność od około 200 do około 900 m³/h. Jak obliczyć wydajność potrzebną w naszej kuchni? Zakłada się, że powietrze powinno być przefiltrowane przez okap minimum 6 razy w ciągu godziny. Jeśli np. mamy kuchnię połączoną z pokojem i razem mają ok. 30 m², to kubatura całego pomieszczenia wynosi 81 m³ (30 m² x 2,7 m wysokości). By okap 6-krotnie przefiltrował powietrze, musi mieć wydajność co najmniej 486 m³/h (81 x 6=486). Im mniejsza kuchnia, tym mniejszą wydajność może mieć okap.
Niemniej ważnym parametrem wpływającym na skuteczność działania okapu jest jego szerokość - okap powinien być szerszy od płyty grzejnej, by mieć gwarancję, że wszystkie zapachy powstające podczas gotowania będą skutecznie pochłaniane przez urządzenie. Jeżeli więc płyta ma szerokości 60 cm, powinno się zamontować okap o szerokości 70, 80 lub nawet 90 cm.
Warto też zwrócić uwagę na poziom hałasu, jaki powstaje podczas pracy okapu. To szczególnie ważny parametr, kiedy kuchnia jest połączona z salonem. Wielu producentów podaje ten parametr, aczkolwiek należy zwrócić uwagę przy jakim trybie pracy. Dźwięk bardzo cichych okapów przy trybie minimalnym pracy urządzenia to ok. 40 dB, a przy maksymalnym ok. 60 dB.
Filtry w okapach kuchennych
W okapach wykorzystywane są dwa rodzaje systemów filtrujących. Filtr tłuszczowy to aluminiowa kasetka, którą można myć w zmywarce. Filtr ten doskonale sprawdza się przy zatrzymywaniu cząsteczek tłuszczu oraz kuchennych oparów. Filtr węglowy natomiast niweluje nieprzyjemne zapachy i jest przeznaczony jedynie do modeli, które pracują w trybie pochłaniacza (nie są podłączone do kanału wentylacyjnego, pracują w obiegu zamkniętym).