Wybieramy model mikrofalówki
Wiele modeli ma termoobieg, dzięki czemu mogą zastąpić piekarnik w gospodarstwie, gdzie nie gotuje się bardzo dużo.
Pierwszą decyzję, jaką należy podjąć przed zakupem jest wybór modelu - kuchenka mikrofalowa wolno stojąca czy do zabudowy. Te pierwsze mogą stać w dowolnym miejscu - na blacie, na szerokiej półce, na stole. Potrzebują jedynie podłączenia do prądu.
Natomiast na model do zabudowy trzeba przeznaczyć szafkę (najczęściej 60 cm szerokości) i w nią wbudować kuchenkę (podobnie jak to się robi z piekarnikiem). Dzięki temu mikrofala może być zamontowana na wygodnej dla nas wysokości i stanowi zintegrowany z meblami kuchennymi element. Jednak trzeba przyznać, że takie modele są relatywnie droższe.
Poza funkcją podgrzewania i rozmrażania jedzenia, kuchenki mikrofalowe mogą mieć:
- grill, który pozwala zarumienić lub podpiec przygotowywaną potrawę. Najczęściej jest to elektryczna grzałka w górnej części urządzenia. Takie modele mają ruszt, który stawia się na obrotowym talerzu - dobre rozwiązanie do pieczenia pizzy czy zapiekanek.
- funkcję gotowania - mikrofalówka nie tylko podgrzewa, ale i gotuje np. zupę.
- gotowania na parze - kuchenka mikrofalowa wykorzystuje parę wodną do przygotowania lekkich dań bez tłuszczu.
- termoobieg, dzięki któremu pieczenie odbywa się bardzo podobnie jak w klasycznym piekarniku. Potrawy są podgrzewane równomiernie. Jeśli ustawimy wysoką temperaturę, ok. 200 oC, możemy upiec np. niektóre rodzaje ciast.
Kuchenka mikrofalowa - duża czy mała?
Wielkość, a dokładnie pojemność kuchenki mikrofalowej określa się w litrach. Najczęściej są kupowane urządzenia o pojemności od 17 do 20 litrów. Zajmują niedużo miejsca w kuchni, a mieszczą się w nich talerze o średnicy około 25 cm, więc typowe do drugiego dania.
W większych modelach, o pojemności 20-25 litrów zmieścimy np. dużą pizzę. Największe modele, o pojemności nawet 32 litry przydadzą się wtedy, gdy mają zastąpić piekarnik. Jeżeli kuchenka jest dobrze wyposażona, będzie można w niej upiec duże ciasto, całego kurczaka lub podgrzać kilka posiłków naraz.
Kuchenka mikrofalowa - jaka moc?
Ważnym parametrem jest maksymalna moc mikrofal, która jest wykorzystana do podgrzewania i gotowania potraw. Im wyższa, tym szybciej przygotujemy posiłek.
Niektóre potrawy można podgrzewać przy maksymalnym natężeniu mikrofal, inne wymagają mniejszego poziomu mocy. Zasada jest taka, że im delikatniejsza potrawa, tym niższy poziom mocy mikrofal powinniśmy ustawić do jej ogrzania. Jeśli nie jesteśmy pewni, lepiej wybrać niższą moc i krótszy czas i ewentualnie zmienić parametry, niż za mocno i za szybko podgrzać potrawę, która prawdopodobnie wyschnie.
Naczynia do kuchenki mikrofalowej
Mikrofale wytwarzane w urządzeniu powodują gwałtowny ruch cząsteczki potrawy. Wskutek tarcia wytwarzane jest ciepło, które z kolei podgrzewa potrawę. Dlatego tak ważny jest wybór naczyń do mikrofalówki, muszą one bowiem umożliwić przechodzenie energii mikrofalowej. Dobrze zdają egzamin ceramika, szkło, porcelana i tworzywa sztuczne (ale tylko te dopuszczone do używania w mikrofalówce), jak również papier i drewno.
Natomiast nie wolno używać naczyń ze stali, aluminium ani miedzi, ale również folii i tacek aluminiowych oraz naczyń z metalowymi elementami. Metalowe elementy umieszczone w mikrofali mogą spowodować reakcję w postaci wyładowań łukowych.
Jak korzystać z kuchenki mikrofalowej - podstawowe zasady
Niemal wszystkie artykuły spożywcze nadają się do podgrzewania w mikrofalówce. Zarówno świeże i mrożone warzywa, owoce, makaron, ryż, produkty zbożowe, fasola, ryby i mięso. Należy jednak pamiętać, by nie wkładać do kuchenki mikrofalowej dużych porcji mięsa czy warzyw nałożonych na talerz "z górką" - danie wyschnie na wierzchu zanim dobrze podgrzeje się w środku. Jednym z niewielu produktów, których nie można podgrzewać w mikrofalówce są jajka - zarówno te surowe w skorupkach, i całe ugotowane na twardo mogą eksplodować nawet po zakończeniu podgrzewania.
Bardzo istotne jest przykrywanie potraw. Można do tego użyć ceramicznego talerza, plastikowej przykrywki lub folii przeznaczonej do mikrofalówek (na pudełku powinno być oznaczenie).
Najszybciej i najskuteczniej podgrzejemy jedzenie w pudełkach specjalnie przeznaczonych do mikrofalówek. Wstawia się je zamknięte, ale z otwartym wentylem - to ważne, bo szczelnie zamknięte pojemniki mogą eksplodować. Podczas podgrzewania zaleca się mieszać lub odwracać potrawę.