Przed kupnem ekspresu musimy odpowiedzieć sobie na kilka podstawowych pytań: jaką ilość kawy chcemy uzyskać z jednego parzenia, czy czas przygotowania kawy ma znaczenie, czy zależy nam na różnych rodzajach napoju (np. espresso, cappuccino, caffee latte) oraz ile pieniędzy możemy na ekspres przeznaczyć. Znając odpowiedzi dużo łatwiej będzie podjąć decyzję, jakiej maszyny potrzebujemy.
Ekspresy przelewowe są dosyć proste zarówno pod względem budowy, jak i możliwości. Składają się z pojemnika na wodę, dzbanka wykonanego na ogół z żaroodpornego szkła, pojemnika na kawę z filtrem (najczęściej papierowego jednorazowego użytku lub w postaci siatki, którą należy myć po każdym parzeniu) oraz płyty grzewczej, która utrzymuje temperaturę kawy. Proces parzenia jest bardzo prosty: w pojemniku z grzałką woda jest zagotowywana, następnie przelewana przez filtr ze zmieloną kawą, z którego trafia do dzbanka.
Zalety ekspresu przelewowego
Zaletami takiego ekspresu są możliwość przygotowania kilku filiżanek kawy za jednym razem (w zależności od modelu od 0,3 do 2 litrów) oraz długie utrzymanie temperatury wywaru, dzięki płycie stale podgrzewającej dzbanek.
Wady ekspresu przelewowego
Ekspresy przelewowe mają też wady - przygotowanie kawy trwa dosyć długo (nawet kilkanaście minut) i jest dosyć pracochłonne, ponieważ wymaga każdorazowej wymiany lub umycia filtra. Nie mają też funkcji przygotowywania kawy ze spienionym mlekiem, np. cappuccino czy latte.