Jak rozplanować zabudowę kuchenną?
Wymiary kuchni i obecność drzwi wyjściowych na balkon ograniczają możliwość zrobienia dużej i pojemnej zabudowy.
Proponuję - zaczynając od prawej strony - zostawić 10 cm dystans przy ścianie, który pozwoli na swobodne otwieranie drzwi lodówki. Za lodówką szuflady (zamiennie może być szafka z frontami uchylnymi i półkami w środku). Dalej szafka ze zlewem (pod nim separator na śmieci).
Dalej zmywarka do zabudowy (powinna być obok zlewu), następnie kuchenka z płytą grzewczą, na końcu szuflady (tutaj też zamiennie można zrobić tradycyjną szafkę z półkami). Za szufladami zostaje miejsce na kaloryfer.
Obecnie najpopularniejszym rozwiązaniem jest umieszczanie piekarnika i mikrofalówki w jednym słupku, ale w tej kuchni tego nie polecam, ponieważ zabrałoby to nam 60 cm blatu roboczego, którego i tak jest niewiele.
Mikrofalówkę - o ile w ogóle jest potrzebna, można umieści w szafce wiszącej nad blatem.
Szafki wiszące powinny być do samego sufitu - będzie więcej miejsca do składowania. Za okapem, czyli przy samym oknie nie należy wieszać pełnej szafki, ponieważ zasłoni okno. W to miejsce proponuję płytkie otwarte półki.
Jeśli w kuchni potrzebne jest miejsce do spożywania posiłków, wystarczy postawić niewielki stolik z częściowo opuszczanym blatem, który będzie podnoszony w razie potrzeby (ustawienie większego stołu na stałe sprawi, że w kuchni zrobi się bardzo ciasno).
1. Rzut kuchni. | 2. Rzut kuchni z naniesioną zabudową. |