Nowoczesne garnki, rondle i patelnie są coraz bardziej wyspecjalizowane. Niektóre przeznaczone są do przygotowywania konkretnych potraw. Inne specjalizują się we współpracy z płytą indukcyjną albo piekarnikiem. Większość dobrze "dogaduje się" ze zmywarkami. A wszystko ku naszemu pożytkowi i wygodzie.

Wydawałoby się, że garnek rzecz prosta. Tymczasem oferta jest tak rozmaita, że zakup kuchennych naczyń przestaje być banalną decyzją - stalowe, niebieskie czy może w kwiatki? Wybierając garnki, zwracamy uwagę na materiał, z jakiego zostały wykonane, ale także, czy uchwyty się nagrzewają, na rodzaj pokrywek (stalowe czy szklane, z wentylkiem, termometrem itp.), pojemność i wzornictwo. No i na cenę.

Garnki ze stali nierdzewnej

Najpopularniejsze są garnki ze stali nierdzewnej. Najbardziej szlachetne produkowane są ze stopu 18/10, co oznacza stal z domieszką 18% chromu i 10% niklu. Zazwyczaj mają grube, kilkuwarstwowe dno.

   
Szybkowar DILLKÖTT nadaje się do wszystkich rodzajów kuchenek, przygotowywanie w nim potraw skraca czas gotowania nawet o 50%, IKEA, 169,99 zł   Garnki ze stali nierdzewnej i aluminium, uchwyty fenolowe z niewyślizgującymi się gumowymi rękojeściami, specjalnie zaprojektowane pokrywy z otworami, ułatwiają bezpieczne odcedzanie, Meyer, GALERIA LIMONKA, od 206 zł/szt.   Wkład do gotowania na parze STABIL, pasuje do większości 4-5-litrowych garnków, stali nierdzewna,  IKEA, 29,99 zł

Jeśli chcemy używać garnków na płycie indukcyjnej, upewnijmy się, że są do niej przystosowane. Zwykle producent umieszcza na etykiecie taką informację. Możemy też sprawdzić, czy dno garnka przyciąga magnes. Jeśli tak, nadaje się na kuchenkę indukcyjną.

Garnki wykonane w całości ze stali (wraz z uchwytami) możemy bez obaw wstawić do piekarnika, na przykład żeby utrzymać w cieple gotowe potrawy. Poza tym stalowe garnki łatwo się czyści, bo można myć je w zmywarce.

Składniki potraw przygotowywanych w garnkach stalowych nie tracą wartości odżywczych, jednak przy długim przechowywaniu w garnku jedzenie nabiera metalicznego posmaku. Zawierają śladowe ilości uczulającego glinu.

Garnki żeliwne

Garnki żeliwne zrobione są ze stopu żelaza z węglem, bez dodatków substancji chemicznych i toksycznych. Wprawdzie są ciężkie i dosyć wolno się rozgrzewają, ale ciepło jest w nich rozprowadzane równomiernie i długo się utrzymuje, można też bez obaw rozgrzać je do bardzo wysokich temperatur. Nadają się do gotowania, duszenia, pieczenia w piekarniku.

Owalny garnek żeliwny Gourmand    
Owalny garnek żeliwny Gourmand, odporny na zarysowania i uszkodzenia, można używać na wszystkich rodzajach kuchenek i w piekarniku (do 220°C), poj. 5 l, DUKA, 299 zł   Żeliwne garnki i naczynia kuchenne wyprodukowane tradycyjnymi technikami, są energooszczędne, wielofunkcyjne, higieniczne i uniwersalne – przystosowane do wszystkich typów kuchenek, Le Creuset, ROSSI,
od 879 zł/szt.
  Zestaw 6 żeliwnych naczyń Master w drewnianej skrzyni, w skład którego wchodzą: mały i duży garnek oraz cztery patelnie: do omletów, do smażenia, głęboka oraz grillowa, mogą być używane na wszystkich rodzajach kuchenek gazowych, elektrycznych, indukcyjnych i halogenowych z płytami szklanymi i ceramicznymi, Skeppshult, DECORTO, 2299 zł

Garnki żeliwne są bardzo trwałe, praktycznie niezniszczalne, ale mogą powierzchniowo pokrywać się rdzawym nalotem, dlatego dziś często pokrywa się je różnymi powłokami, np. ceramiczną czy emaliowaną.

Garnki ceramiczno-stalowe

Nowinką są stalowe garnki i patelnie z powłoką ceramiczną, która zapobiega przywieraniu potraw, a jest znacznie bardziej odporna na uszkodzenia niż teflon i doskonale znosi wysoką temperaturę. A ponieważ znakomicie wygląda, niektóre garnki powlekane są nią również z zewnątrz.

   
Garnek Ceramica Deluxe o średnicy 20 cm, w środku pokryty  idealnie gładką powłoką, na zewnątrz - czarną porcelanową emalią, uchwyty ze stali i silikonu, Moneta, DECORTO, 209 zł   Zestaw 5 garnków z kolekcji Rosso, dzięki uchwytom ze stali nierdzewnej można używać ich w piekarniku, nadają się także do wszystkich rodzajów kuchenek, SILIT, 2969 zł   Patelnia-wok Boomerang tak wyprofilowana, aby przy mieszaniu warzywa nie wypadały, powłoka Teflon Platinum Plus, do wszystkich typów kuchenek, średnica 32 cm, Royal VKB, HOME & HOME, 485 zł

W garnkach tych można gotować, dusić i smażyć nawet bez użycia tłuszczu, potrawy mają doskonałe walory smakowe. Garnki z powłoką ceramiczną są polecane dla alergików, bo żywność nie ma kontaktu z uczulającym niklem (częsty dodatek do stali nierdzewnej).

Garnki emaliowane

Kiedyś najpopularniejsze, dziś trochę mniej, ale powoli wracają do łask, dzięki nowym technologiom. - Na przykład garnki emaliowane marki FNE Silesia Rybnik są odporne na korozję i działanie kwasów, dzięki czemu bezpiecznie można przygotowywać w nich ulubione potrawy - mówi Paulina Żurowska-Wrzesińska, ekspert firmy Altom. - W odróżnieniu od naczyń nierdzewnych, nadają się one również do przechowywania żywności, zachowując naturalny smak gotowanych potraw. Przygotowaną wcześniej potrawę możemy wyjąć z lodówki i od razu podgrzać, bez obawy o uszkodzenie naczynia. A wszystko dlatego, że emaliowana powłoka w garnkach FNE Silesia Rybnik jest odporna na wysokie temperatury oraz szok termiczny.

  Garnek emaliowany Glosa
Emaliowane garnki Feliks ze szklanymi pokrywami dostępne pojedynczo lub w komplecie (8 elementów),
FNE SILESIA RYBNIK, 199 zł/komplet
  Garnek emaliowany Glosa wykończony taśmą nierdzewną, wewnątrz powłoka Easy to Clean, szklana pokrywka szklaną i uchwytami nierdzewnymi, można używać na kuchenkach indukcyjnych, gazowych, elektrycznych, ceramicznych oraz w piekarniku, WESTWING.PL, 59 zł

Emalia jest ekologiczna i antyalergiczna. Gotowanie takich garnkach jest bezpieczne dla zdrowia, a do przygotowywanych w nich potraw nie przenikają szkodliwe substancje.

Garnek idealny

W dobie oszczędzania energii najlepsze byłyby garnki, które szybko się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę. Producenci dążą do tego ideału na różne sposoby. Grube, często wielowarstwowe dna garnków zapewniają równomierne nagrzewanie i kumulują ciepło. Jego straty ograniczają odpowiednie proporcje naczynia i szklana pokrywka, której nie trzeba unosić, żeby zajrzeć do garnka.

Dobre garnki muszą też być wygodne. Projektanci prześcigają się w pomysłach, jak ułatwić nam życie. Stąd wyprofilowane krawędzie - aby nalewając z garnka, nie uronić ani kropli, chroniące przed kipieniem pokrywki z wentylkami, uchwyty tak wyprofilowane, że aby odlać wodę, nie trzeba sięgać po kuchenną rękawicę, albo podziałka wewnątrz garnka... Takich udogodnień jest mnóstwo. Zupełną nowością są... inteligentne garnki.

Naczynia z serii Zepter SmartLife mają na pokrywie cyfrowy termokontroler, który czuwa nad tym, co dzieje się podczas gotowania. Buzzer (specjalne urządzenie alarmowe) łączy się bezpośrednio z termokontrolerem i informuje nas, gdy potrawa osiągnie pożądaną temperaturę albo minie ustalony czas gotowania. Zaalarmuje nas także, gdyby podczas gotowania zdarzyło się coś nieplanowanego. Buzzer ma zasięg 30 metrów i jest również kompatybilny z nową kuchenką indukcyjną Zepter.

Zanim kupisz

  • Zastanów się, ile garnków potrzebujesz. Podstawowy zestaw to najczęściej: garnki o średnicy 10, 16, 18, i 24 cm z pokrywkami, rondel o średnicy 16 cm i patelnia.
  • Jeśli chcesz gotować na parze, możesz kupić specjalne garnki albo wkładki do standardowych naczyń.