Nowoczesny piekarnik do zabudowy
Dostępne są piekarniki do zabudowy o szerokości 45-90 cm, przy czym coraz popularniejsze stają się piekarniki kompaktowe, niższe od standardowych (40-45 cm). Od rozmiaru zależy pojemność piekarnika: kompaktowe mają 30-40 l pojemności, typowe - około 50 l.
Ogromną zaletą piekarników do zabudowy jest możliwość montowania ich na różnych wysokościach - standardowo, pod blatem kuchennym, albo powyżej, na tyle wysoko, że nie trzeba będzie schylać się do niego, wyjmując lub wkładając blachy.
Warto zwrócić uwagę na prowadnice, po których przesuwają się blachy. Do najmniej wygodnych należą wytłaczane w bocznych ściankach, lepsze są drabinkowe (blachy suwają się płynniej), a maksimum wygody zapewnią nam prowadnice teleskopowe, zwłaszcza automatycznie wysuwane - dzięki temu, ze wysunięta blacha wciąż spoczywa na prowadnicy, nie musimy jej podtrzymywać ani gorączkowo szukać bezpiecznego miejsca, aby ją odstawić.
Wszystkie piekarniki do zabudowy mają funkcję termoobiegu, co okazuje się przydatne szczególnie przy pieczeniu ciast. Osobom zapracowanym spodoba się z pewnością funkcja rozmrażania, szybkiego nagrzewania piekarnika (tzw. booster) i możliwość utrzymywania ciepła potraw przez kilka godzin.
Piekarnik i płyta grzewcza do zabudowy - razem czy osobno?
Piekarnik kupuje się w komplecie z płytą grzewczą lub osobno. Komplety mają na ogół korzystniejszą cenę. Wiele jednak przemawia za osobnym kupowaniem tych sprzętów. W większości zestawów sterowanie do płyty grzewczej znajduje się na piekarniku, więc nie można rozdzielać obu części. Jeśli natomiast kupimy piekarnik i płytę grzewczą oddzielnie, będziemy mogli je zainstalować w różnych miejscach kuchni, a w razie awarii wymienić tylko jedno z urządzeń.
Płyta grzewcza do zabudowy
Płyty grzewcze do zabudowy wmontowuje się w blat kuchenny, co jest estetyczne i bardzo ułatwia utrzymanie czystości. Płyty gazowe są często wybierane ze względu na niższe koszty eksploatacji. W tańszych urządzeniach płyta jest stalowa, droższe modele mają efektowne płyty ceramiczne.
Jeśli mamy małą kuchnię i niewiele gotujemy, dobrym rozwiązaniem będzie płyta grzewcza z dwoma lub trzema palnikami, z kolei w dużej rodzinie sprawdzą się płyty większe, wyposażone w pięć palników.
Jeśli decydujemy się na płytę elektryczną, stajemy przed kolejnym wyborem: ceramiczna czy indukcyjna? W płytach ceramicznych ciepło wytwarzają grzałki elektryczne. Działanie płyt indukcyjnych opiera się natomiast na zjawisku indukcji elektromagnetycznej. Pole grzejne działa tylko wtedy, gdy stoi na nim naczynie. Nagrzewa się naczynie, a nie płyta grzewcza, dlatego nie ma kłopotu z przypalonymi od spodu garnkami czy płytą trudną do umycia. Potrawy gotują się równomiernie, szybciej i bardziej oszczędnie (zużycie prądu o ok. 25% mniejsze). Płyty indukcyjne są jednak droższe. Wymagają też naczyń ze stali ferromagnetycznej (takich, które przyciągają magnes).