Jeśli w domu jesz coś więcej niż kawę i kanapki, nie obędziesz się bez kuchenki. czy wybrać wolno stojącą, czy płytę grzejną i piekarnik do zabudowy? To drugie rozwiązanie jest ostatnio bardziej popularne.

Przede wszystkim, kupując sprzęt do zabudowy, możemy niemal dowolnie dobrać płytę grzejną i piekarnik. Druga zaleta to możliwość ich niezależnego rozmieszczenia w kuchni. Jeśli więc chcemy mieć piekarnik na wysokości wzroku, wybierzemy taki do zabudowy.

Zaletą kuchenki wolno stojącej jest zwykle niższa cena. Nie tylko samo urządzenie jest tańsze, oszczędzamy też na szafkach. No i znacznie łatwiej ją wymienić. Jeśli do tej pory mieliśmy kuchenkę wolno stojącą, a nie zamierzamy przebudowywać kuchni, będzie to najprostsze rozwiązanie.

Piekarnik wielofunkcyjny

Producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych funkcji piekarników. Grill, termoobieg czy programy automatyczne to już standard. Bardziej wymagający mogą wybiorą piekarnik z  funkcjami takimi jak zdrowe i modne gotowanie na parze czy tryb kuchenki mikrofalowej (który w połączeniu z tradycyjnym grzaniem pozwala przyspieszyć czas przygotowania potrawy).

Piekarnik CR 910 M WH 60+ - FRANKE   Piekarnik Steam Twin - SAMSUNG   Piekarnik elektryczny FCL 614/1 GH Classic - CANDY
Piekarnik CR 910 M WH 60+ o pojemności 67 litrów, 12 funkcji, sterowanie sensorowe z wyświetlaczem LCD, system Autocook (zaprogramowane przepisy kulinarne), 2 halogeny oświetlające wnętrze, FRANKE, 4999 zł   Piekarnik Steam Twin z technologią Twin Convection, pozwalającą przedzielić główną komorę specjalnym separatorem, dzięki któremu można piec jednocześnie dwie potrawy, wykorzystując różną temperaturę i czas, SAMSUNG, 3799 zł   Piekarnik elektryczny FCL 614/1 GH Classic w stylu retro, wyposażony w minutnik z funkcją wyłączania, programator w zegarze,  8 funkcji, w tym grill, pizza, termoobieg, ogrzewanie górne i dolne; chłodzenie zewnętrzne, klasa energetyczna A, CANDY, 1610 zł

Czyszczenie zapieczonego piekarnika nie należy do przyjemności, dlatego tak atrakcyjne są modele, które robią to same. Piekarniki z funkcją pirolizy rozgrzewają się do temperatury 500°C i w ciągu 2-3 godzin zanieczyszczenia spalają się na popiół, który potem wystarczy wymieść.

Alternatywnym rozwiązaniem są ścianki pokryte łatwymi do czyszczenia powłokami, np. emalią katalityczną.

Płyta gazowa czy elektryczna

Dziś do piekarnika zwykle osobno dobieramy płytę grzejną. Najpopularniejsze są płyty gazowe, bo są tańsze w użytkowaniu. Nie bez znaczenia są także przyzwyczajenia użytkowników. Na kuchni elektrycznej po prostu gotuje się inaczej. Gazowe płyty grzejne mają zwykle cztery palniki, niekiedy jeden to palnik turbo, z podwójnym wieńcem płomienia.

Płyty elektryczne z żeliwnymi "palnikami" to już właściwie przeżytek. Zastąpiły je znacznie łatwiejsze do utrzymania w czystości płyty ceramiczne o gładkiej i płaskiej powierzchni i płyty indukcyjne. Z zewnątrz wyglądają podobnie, różnica polega na sposobie wytwarzania ciepła.

Płyty indukcyjne są sporo droższe od ceramicznych, ale za zużywają mniej prądu i pozwalają skrócić czas gotowania. Dla wielu osób dużą ich zaletą jest szybka reakcja na zmianę siły grzania. To ważne zwłaszcza dla tych, którzy przyzwyczajeni są do gotowania na gazie.

Płyty elektryczne wykonane są zazwyczaj z ceramiki i mają cztery pola grzejne różnego rodzaju (np. pola podwójne lub potrójne, które mają zdolność dostosowania powierzchni pola do średnicy garnka). Warto zwrócić uwagę na pola o niestandardowych wymiarach (np. do brytfanny) i szybko grzejne.

2 w 1, czyli kuchnia wolno stojąca

Płyty i piekarniki do zabudowy tak zdominowały rynek, iż często nie bierzemy pod uwagę, że wciąż dostępne są kuchnie wolno stojące. Mogą one być zasilane gazem, prądem lub gazem i prądem jednocześnie.

Piekarnik elektryczny HBA78B950 - BOSCH   Kuchnia gazowo-elektryczna CSM 62320 DX - BEKO   Kuchnia Falcon - FALCON    Kuchenka C35SP6 U-HA - HOTPOINT 
Piekarnik elektryczny HBA78B950, 13 funkcji, wyświetlacz tekstowy, 68 programów automatycznych, automatyczne szybkie nagrzewanie, chowane i podświetlane stalowe pokrętło, funkcja Memory, automatyczny system czyszczenia pyrolitycznego, zabezpieczenie przed uruchomieniem przez dziecko, chłodny front 40°C, wskaźnik zalegania ciepła, wyłącznik bezpieczeństwa, BOSCH, 5899 zł   Kuchnia gazowo-elektryczna CSM 62320 DX, wielofunkcyjny piekarnik (aż 8 funkcji pieczenia) z termoobiegiem z grzałką owalną, elektroniczny wyświetlacz, zapalarka w pokrętle, przestronna szuflada na akcesoria kuchenne, klasa energetyczna A, szerokość 60 cm, BEKO, 1999 zł   Kuchnia Falcon w kolorze kremowym, wykończenie chromowe, posiada dwa piekarniki elektryczne w tym jeden z termoobiegiem, osobny grill elektryczny. Płyta grzejna gazowo-ceramiczna (5 palników gazowych + 2 pola ceramiczne), FALCON, ok. 13 000 zł   Kuchenka C35SP6 U-HA,
4 palniki gazowe,
1 z potrójną koroną, zapalarka
w pokrętle,   funkcja pizza, grill elektryczny, rożen obrotowy, klasa energetyczna A, kolor inox,  HOTPOINT, 1999 zł

Kuchnie elektryczne są drogie w eksploatacji, bardziej ekonomiczne są gazowe, ale gazowy piekarnik gorzej się sprawuje od elektrycznego. Dlatego często spotykamy kuchenki z dwojakim zasilaniem - z gazowymi palnikami i elektrycznym piekarnikiem.

Płyta z palnikami gazowymi może być emaliowana, szklana, stalowa lub ceramiczna. Wybór zależy od naszego gustu i zasobności portfela. Palniki zwykle są cztery, rzadziej pięć.

Zanim kupisz

  • Kuchenka lub płyta elektryczna zwykle wymaga podłączenia trójfazowego, koniecznie więc sprawdź, czy masz taką możliwość. Sprawdź też, jaki jest maksymalny pobór mocy danej kuchenki i upewnij się, że instalacja elektryczna w budynku wytrzyma takie obciążenie.
  • Ważniejsza od liczby funkcji piekarnika jest ich przydatność. Nie płać za bajery, z których nigdy nie skorzystasz.

  • Ze względów bezpieczeństwa, nie kupuj płyty gazowej, jeśli kuchnia jest otwarta na pokój, w którym śpisz.