Płyty ceramiczne to nowoczesne i dobrze już znane kuchenki elektryczne. Są wykonane z bardzo odpornego na obciążenia i uszkodzenia materiału ceramicznego.

Płyty ceramiczne mają płaską i gładką powierzchnię. Na płycie są wyodrębnione pola grzejne. Dziś najczęściej stosuje się pola typu high light (grzałka w postaci skręconego przewodu grzejnego) lub halogenowe (elementem grzejnym jest lampa halogenowa).  Pola high light osiągają określoną temperaturę w ciągu około 8 sekund, halogenowe około 3 sekund.

Pola grzejne mogą być pojedyncze lub rozszerzane do podwójnego lub nawet potrójnego (możemy regulować średnicę pola, dostosowując do wielkości naczynia).

Płyta ceramiczna AKT 821 BA Whirlpool Płyta ceramiczna C5D64Z2 S Mastercook Ceramiczna płyta indukcyjna Gala I4DE94ZS Mastercook
Płyta ceramiczna AKT 821 BA, 4 pola grzewcze typu high light, w tym jedno owalne, 9 poziomów mocy grzania, funkcja blokady panela sterującego, szer. 58 cm, WHIRLPOOL, 1099 zł Płyta ceramiczna C5D64Z2 S, 4 pola grzewcze typu high light, w tym jedno owalne, 9 poziomów mocy grzania, funkcja blokady panela sterującego, szer. 59 cm, MASTERCOOK, 750 zł Ceramiczna płyta indukcyjna Gala (I4DE94ZS) ma unikalne rozmiary: 90 cm szerokości i 44 cm głębokości, pozwalające ustawić harnki w jednej linii, jeden obok drugiego, ma wolną strefę gotowania (na kilka mniejszych naczyń) i funkcję automatycznego gotowania, MASTERCOOK, 3999 zł

Energooszczędność płyt ceramicznych

Płyty ceramiczne są mniej energooszczędne niż płyty indukcyjne, bowiem zanim nagrzeje się naczynie, najpierw musi nagrzać się sama płyta. W związku z tym po zdjęciu garnka czy patelni pole pozostaje gorące. Byśmy się nie poparzyli, każde pole ma wskaźnik, że jest jeszcze gorące, dopóki nie ostygnie. Tak jak w przypadku indukcji, możemy za pomocą timera zaprogramować czas gotowania - po jego upływie pole grzejne wyłączy się automatycznie.

Jakich garnków używać na płytach ceramicznych?

Najlepiej, jeśli garnki i patelnie mają oznaczenia, że nadają się na płytę ceramiczną. Ale najważniejsze, aby miały równe i czyste dno. To istotne, jeżeli chcemy gotować szybko i ekonomicznie. Patelnia z krzywym dnem i przypalonymi do niego resztkami będzie nagrzewać się znacznie dłużej, a więc płyta zużyje więcej prądu, a my czasu.