Gazowe kuchenki jeszcze długo nie przejdą do lamusa, bo gotowanie na gazie wciąż ma swoich zwolenników. Nie tylko ze względu na niskie koszty, zarówno samej płyty, jak i jej eksploatacji. Niektórzy po prostu uważają, że nie ma gotowania bez ognia...
Producenci płyt gazowych idą z duchem czasu i palniki montuje się dziś już nie tylko na białych emaliowanych płytach, ale i na stalowych (inox) lub szklanych. Trzeba przyznać, że w ostatnim czasie wybór kuchenek i płyt z gazowymi palnikami poszerzył się o urządzenia dobrej jakości i o ciekawym wzornictwie.
Na płycie gazowej są najczęściej cztery palniki w różnych rozmiarach, a tym samym o różnej mocy. Niektóre modele mają pięć palników, w tym planik z podwójnym, a nawet potrójnym wieńcem płomienia, co daje maksymalne zwiększenie mocy, tzw. turbo.
Palniki gazowe są montowane najczęściej na płytach ze stali inox. Natomiast nowoczesne modele mają płytę ceramiczną, dzięki czemu wzorniczo mocno odbiegają od zwykłych kuchenek gazowych.
Producenci poszerzają swoją ofertę ze względu na wciąż dużą popularność płyt gazowych. Pojawiły się na przykład modele narożne, dzięki którym można dobrze wykorzystać róg zabudowy kuchennej, co jest szczególnie istotne w małych kuchniach.