Powiada się, że profesjonalni kucharze przyrządzają potrawy na żywym ogniu, czyli kuchence gazowej. Wszystko sprowadza się do zasady budowania smaku, ale o tym w dalszej części artykułu. Dowiesz się również, jaką wybrać kuchenkę gazową, czy na pewno musi ona mieć piekarnik i czym kierować się przy jej wyborze.

Kuchenka gazowa - dlaczego potrawy na niej przyrządzane, smakują inaczej?

W przypadku zakupu niezwykle popularnych elektrycznych płyt grzewczych indukcyjnych musimy również wyposażyć się w patelnie i garnki ferromagnetyczne, czyli te wyposażone w grube dno. Jeśli używamy kuchenki gazowej, możemy wykorzystać dowolne naczynia do gotowania, również te z cienkim dnem. To w przypadku kuchenek gazowych zaleta związana z oszczędnością finansów, jednak nie tylko.

Ogień pochodzący z gazu i cienkie dno naczyń oznaczają większą kontrolę nad temperaturą przygotowywanych potraw. Oznacza to, że w błyskawicznym czasie możemy diametralnie zmniejszyć lub zwiększyć temperaturę potrawy, co przekłada się na głęboki i wielowymiarowy smak. To zaleta ważna szczególnie w przypadku smakoszy, którzy spędzają długie godziny w kuchni na poszukiwaniu własnego, idealnego przepisu.  

Jaką kuchenkę gazową wybrać?

Jeśli już podjęliśmy decyzję o zakupie kuchenki gazowej, warto dowiedzieć się, jakie są rodzaje kuchenek gazowych.

Kuchenka gazowa wolnostojąca - to tradycyjna i najczęściej wybierana kuchenka, którą możemy postawić w dowolnym miejscu. W przypadku jej awarii po prostu wymieniamy urządzenie i wstawiamy nowe, ponieważ nie jest ono wkomponowane w meble w zabudowie. Kuchenki gazowe wolnostojące najczęściej wyposażone są w piekarnik elektryczny lub gazowy.

Płyta grzewcza gazowa - ten model osadzamy w blacie kuchennym, czyli kuchenka zostaje zamontowana w zabudowie meblowej. Bezpośrednio pod płytą możemy umieścić odrębny piekarnik, kuchenkę mikrofalową lub szafkę.

fot. Falmec

Kuchenkę gazową możemy zasilić gazem z instalacji bądź butli gazowej. Wśród obu rodzajów kuchenek występują modele z różną ilością palników od 2 do nawet 8. Ponadto możemy również zdecydować, jaki design najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni. Do wyboru mamy palniki osadzone na płycie z ceramicznej, z czarnego szkła lub stali. Nowoczesnym rozwiązaniem jest kuchenka gazowa bezpłomieniowa, w której palniki umieszczone są pod szklaną lub ceramiczną płytą.

Kuchenka gazowa bez piekarnika - wszystko, co musisz o niej wiedzieć

Przyzwyczailiśmy się do stereotypu, że kuchenka gazowa wolnostojąca zawsze wyposażona jest w piekarnik. Faktycznie tradycyjne kuchenki, których ogrom modeli znajdziemy w sklepach, mają w wyposażeniu piekarnik umieszczony pod płytą z palnikami. Nie jest to jednak jedyne rozwiązanie. Poszukajmy modeli kuchenek niestandardowych, które zaskoczą nas nowoczesnym designem i funkcjonalnością. Szczególnie spodobają się osobom lubiącym styl loftowy, jednak również właściciele nowoczesnych kuchni docenią ich look.

Kuchnia gazowa wolnostojąca bez piekarnika osadzona jest na konstrukcji ze stali nierdzewnej w kolorze surowego metalu lub czarnym. To sprzęt przywodzi na myśl urządzenie szefa kuchni przeznaczone do użytku profesjonalnego. Ten rodzaj kuchni gazowych może być wyposażony nie tylko w 4, ale 5, 6, a nawet 8 palników. Posiadając taką kuchenkę gazową, niestraszne jest przygotowywanie potraw w okresie świątecznym, kiedy to każdy palnik jest na wagę złota. Kuchnie gazowe bez piekarnika, pod płytą z palnikami mają umieszczoną półkę na zestawione z gazu garnki i patelnie. W dolnej części konstrukcji może znajdować się również pojemna metalowa szafka. Całość kuchenki wykonana jest ze stali.

Kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym

Kuchenka gazowa z piekarnikiem elektrycznym to marzenie większości osób, które gotują na co dzień. Jednocześnie można przyrządzać potrawy na płycie gazowej i w piekarniku, co zdecydowanie oszczędza czas. Piekarnik elektryczny to precyzyjne urządzenie. Jeśli ustawimy temperaturę 200 stopni, możemy być pewni, że po zasygnalizowaniu przez urządzenie gotowości do pracy, dokładnie taka temperatura panuje we wnętrzu piekarnika.

Jest to bardzo ważne szczególnie w przypadku pieczenia ciast, kiedy to zaledwie lekkie wahanie temperatury sprawi, że wypiek się nie uda. Piekarniki elektryczne mogą być wyposażone w mnogość funkcji takich jak osobne grzanie dołu i góry, termoobieg, obrotowy rożen, grill, termosonda, możliwość rozmrażania oraz samoczynne czyszczenie.

fot. Falmec

Kuchenka gazowa z piekarnikiem gazowym

Kuchenka gazowa z piekarnikiem gazowym była niezwykle popularna w czasach, kiedy gotowały nasze mamy. Nie było wtedy zbyt dużego wyboru sprzętu AGD, jednak współcześnie kuchenki z piekarnikiem gazowym wróciły do łask, ponieważ ich zakup i eksploatacja są bardzo korzystne ekonomicznie. W piekarnikach gazowych dysza umieszczona jest najczęściej tylko w dolnej części piekarnika.

Niektórzy twierdzą, że w przypadku piekarnika gazowego należy nastawić się na mniej równomierne grzanie i mniejszą precyzję ustawienia temperatury, jednak osoby uwielbiające piec najbardziej nawet skomplikowane ciasta, nie potwierdzają tych informacji. Sprawa rozgrywa się raczej wokół elementu przyzwyczajenia i „wyczucia” własnego piekarnika.

Na co zwrócić uwagę, kupując kuchenkę gazową?

Kuchnie gazowe są mniej awaryjne niż elektryczne odpowiedniki. Czy to możliwe? Poniekąd w tym stwierdzeniu jest nieco racji, ponieważ kuchnie gazowe są mniej skomplikowanymi urządzeniami wyposażonymi w zdecydowanie mniejszą ilość elektroniki. Stąd również naprawa kuchenek gazowych jest mniej kosztowna. Kupując kuchenkę gazową, warto zwrócić uwagę na:

moc palników - optymalna jest 7 - 8 KW, idealnie, jeśli urządzenie posiada również palnik Wok, który oznacza maksymalną szybkość działania,

rozmiar - na rynku znajdziemy modele od 50 do nawet 120 cm szerokości,

ilość palników - standardowe modele wyposażone są w 4 palniki, jednak coraz popularniejsze są również takie z 5, 6 i 8 palnikami,

• ilość i różnorodność funkcji piekarnika,

wygodne sterowanie - do wyboru mamy sterowanie elektryczne z wyświetlaczem i manualne za pomocą pokręteł,

opcje dodatkowe - blokada rodzicielska, szyba piekarnika z chłodnym frontem, powierzchnia dająca się łatwo wyczyścić.

Modele kuchenek gazowych - od retro po minimalizm

Design kuchenek gazowych jest tak obszerny, że z pewnością każdy znajdzie idealną kuchenkę do swojego wnętrza. Do wnętrz retro najlepiej zakupić tożsamą kuchenkę nawiązującą do amerykańskich sprzętów z minionych lat. Charakterystyczne lekko zaokrąglone linie, połyskujące gałki i uchwyty oraz okienko piekarnika z zaokrągloną górą to cechy, które idealnie wpiszą się w stylistykę vintage.

W nowoczesnej kuchni świetnie sprawdzi się stalowy lub czarny model z czarną szklaną płytą gazową. Możemy się tutaj pokusić o model szefa kuchni, czyli profesjonalną 6-palnikową kuchenkę gazową z solidnymi żeliwnymi palnikami. We wnętrzach minimalistycznych możemy postawić na kuchenkę gazową bezpłomieniową, czyli palniki pod szkłem. Minimum widocznych elementów sprawi, że kuchenka gazowa idealnie wkomponuje się minimalistyczny w styl kuchni.

Zdjęcie otwierające artykuł: Miele

Autor
Kuchenka gazowa - z piekarnikiem czy bez? Jak wybrać najlepszą?
Dagmara Kasprzyk-Rogal
Dekorator wnętrz, kosztorysant budowlany, copywriter, wykształcenie ekonomiczno-administracyjne. Kobieta wielu pasji, z których największą jest tematyka wnętrzarska. Od...