Niska zabudowa i bliskość natury - Ursynów nieznany

Kasia i Piotr od dłuższego czasu poszukiwali nowego miejsca do życia dla swojej czteroosobowej rodziny. Tak trafili na warszawski Ursynów. Choć dzielnica znana jest raczej z wysokiej i gęstej zabudowy, inwestorzy trafili perełkę na otoczonym zielenią osiedlu Quarta. Nowo wybudowane bloki od dewelopera urzekły inwestorów od pierwszej wizyty w tym miejscu. Niska, 3-kondygnacyjna zabudowa, nowoczesny wyraz i bliskość natury szybko pomogły podjąć im decyzję o zakupie 120-metrowego apartamentu.

Wykonanie projektu mieszkania powierzyli Marcie Komorowskiej i Bartoszowi Koszałce z warszawskiej pracowni architektonicznej bkm group. - Kasia i Piotr zgłosili się do nas z swoją wizją, wiedzieli, że nie chcą nudnej przestrzeni. Przedstawiliśmy inwestorom kilka koncepcji i możliwości rozwiązania układu funkcjonalnego apartamentu. Po zapoznaniu się z planami koncepcji i rozmowach, zdecydowaliśmy się na połączenie rozwiązań z kilku zaproponowanych wariantów. W ten sposób uzyskaliśmy plan na dalsze działania i projekt „szyty na miarę”, który wpisał się w potrzeby i oczekiwania właścicieli. - wspomina architektka.

Zacznijmy od...wyburzania ścian! Rewolucja w mieszkaniu od dewelopera

Apartament miał ogromny potencjał, należało tylko otworzyć przestrzeń na otaczającą zieleń i w ten sposób ulepszyć plan dewelopera. Zmiana funkcji dwóch pomieszczeń, usunięcie kilku ścian działowych i wstawienie w ich miejsce przeszklonych drzwi loftowych, otworzyło salon i kuchnię na panoramiczny widok natury za oknem. Teraz natura jest nieodłącznym uczestnikiem codziennego życia, czy też zmieniającym się o każdej porze roku obrazem widzianym z wnętrza.

Otwarty plan przestrzeni dziennej pozwolił wyeksponować kuchnię, która stała się centralnym miejscem mieszkania, gdzie przy betonowej, wiszącej „wyspie” można zjeść, napić się kawy, porozmawiać, być razem. Całość dopełnia metalowa rama, wypełniona siatką cięto ciągnioną zamocowaną nad przestrzenią kuchni.

Ponadto, takie ustawienie części dziennej dało możliwość lokalizacji sypialni oraz łazienki w kameralnej przestrzeni mieszkania. Elementem dopełniającym są wysokiej jakości, naturalne i różnorodnie wykończone materiały, jak beton, drewno dębowe, metal, ceramika, szkło, czy elementy zmiękczające, tekstylia. Razem zestawione z zaprojektowaną przestrzenią oraz pięknym widokiem natury za oknem, tworzą spójną, elegancką, radosną oraz przytulną przestrzeń dla domowego, rodzinnego ogniska.

- Ten projekt to efekt bliskiej współpracy z Inwestorami, ale także ogromnego zaufania i swobody działania jakim nas obdarzyli. - przyznaje Marta Komorowska z bkm group.

Kuchnia otwarta na salon - duża przestrzeń w mieszkaniu w bloku

Projektując kuchnię architekci odeszli od standardowych układów i stawiając na rozwiązania nieoczywiste. Ze względu na to, że kuchnia jest bardzo wyeksponowana we wnętrzu, planowano nadać jej interesującą, intrygująca formę – połączenie designu z domowa atmosferą. Niestandardowe podejście do tematu kuchni sprawiło, że stała się ona sercem domu.

Tutaj kuchnia nawiązuje do otwartych kuchni lub barów w modnych lokalach gastronomicznych, jest miejscem spotkań, można przy niej wypić kawę, kiedy sąsiedzi lub przyjaciele wpadną w odwiedziny, zjeść śniadanie, porozmawiać. Może być używana na sto różnych sposobów i doskonale pasuje do stylu życia rodziny, która może ją kreatywnie zaadaptować i spędzać wspólnie czas. Podczas jednej imprezy urodzinowej część podwieszonego blatu kuchni służyła nawet jako miejsce dla DJ’a, gdzie rozłożona była konsola oraz głośniki. Blat kuchni wykonany jest z betonu, wylewanego na zamówienie.

- Jest to bardzo nietypowa realizacja, bardzo nieliczni wykonawcy są w stanie podjąć się zrealizowania blatu betonowego w kuchni i nie każdy inwestor zaakceptuje to, że blat betonowy pomimo zabezpieczeń, może się z czasem zarysować, zadrapać lub wytrzeć w najbardziej użytkowanych miejscach. Ale tak jak wspominaliśmy wcześniej, właścicielom zależało na oryginalnych materiałach, więc blat betonowy ich urzekł i wygląda pięknie. - wspomina projektantka.

Element umieszczony nad kuchnią na ruszczcie metalowym z siatki cięto ciągnionej, poza tym, że wydziela optycznie strefę, jest również zaprojektowany tak, aby można było wykorzystać go jako np. wieszak na kieliszki do wina, półkę na przyprawy, rośliny, pojemniki. Po włączeniu światła w kuchni siatka rzuca cień na ściany, tworząc oryginalny wzór, co podkreśla niezwykłość tego wnętrza Szafki kuchenne wykonane są z płyty fornirowanej dębowej, ciemne fronty to płyta mdf lakierowania i frezowana, podobnie jak ciemny, wyższy border za zlewem.

Master bedroom z industrialną ścianką

Nie tylko kuchnia i salon zostały poddane całkowitej metamorfozie. Zaplanowana przez dewelopera sypialnia została przearanżowana na gabinet, dzięki temu zyskał on widok na zieleń i optycznie powiększył salon, umożliwiając panoramiczny widok na naturę z strefy dziennej.

Master bedroom przeniesiono natomiast do innego pomieszczenia, gdzie można było lepiej zaplanować funkcję sypialni połączonej bezpośrednio z łazienką tylko dla rodziców.

- Chcieliśmy, aby łazienka rodziców była spójna z sypialnią. Elementem łączącym jest utrzymanie podobnej kolorystyki oraz zastosowanie beleczek drewnianych na ścianach, które ocieplają wnętrze. Są to dostawiane do siebie, frezowanych pod kątem na bokach beleczki drewniane. W sypialni na podłodze pojawia się inny wzór desek drewnianych. Wzór jodełki współgra z „dywanowym” ułożeniem płytek w łazience rodziców, które razem tworzą spójną strefę z odrobiną elegancji. - opowiada współwłaścicielka bkm group.

W ten sposób powstał pokój kąpielowy, dostępny z sypialni, gdzie można zaczerpnąć trochę relaksu, patrząc na naturę.

Strefa dzieci - design dla małych

Choć architekci najchętniej prezentują "dorosłe" wnętrza, tu było inaczej. Uwagę w ursynowskim mieszkaniu przykuwa również łazienka tylko dla dzieci. Jest to łazienka dla dwójki chłopców, nastolatka i 4-latka.

- Nie chcieliśmy, żeby była zbyt infantylna i służyła zarówno jednemu i drugiemu. - przynaje architektka. - Łazienka dzieci to ukłon w stronę geometrii i stylu industrialnego. Łazienka ma graficzny wyraz, chcieliśmy, żeby białe płytki tworzyły geometryczną siatkę, co udało się dobierając czarna kontrastową fuge. Nawet grafika malucha przypomina rysunek techniczny z wymiarami i opisaną skalą. - dodaje.

Grafika jest autorskim projektem pracowni bkm group, stworzonym na potrzeby tego projektu. W trakcie remontu rodzice chłopców wpadli na pomysł, aby przemycić element motoryzacji w strefie wspólnej, który przypadnie do gustu samym zainteresowanym. Po przedyskutowaniu różnych modeli samochodów, stanęło na maluszku, a projektanci ubraliśmy to w formę grafiki nad wanną. Paski w kolorze żółtym i szarym na grafice nawiązują do płytek podłogowych, a walizki na dachu malucha do podróży, które lubią właściciele.

Autor
Industrialne mieszkanie na Ursynowie
Adrianna Tarnowska
adrianna.tarnowska@czasnawnetrze.pl
Redaktorka, filolożka, absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego na kierunku filologia germańska. Prowadzi portal Czas na Wnętrze. Social Media Ninja, dla której Instagram...