Wady i zalety drewnianej kuchni

Ogromną zaletą kuchni w drewnie jest jej wygląd i ogromne możliwości aranżacji. Drewno pasuje praktycznie do każdego, dzięki czemu łatwo można je wkomponować w każde pomieszczenie. Drewno w połączeniu z odpowiednią konserwacją to bardzo trwały, wytrzymały i odporny na różne czynniki materiał.

Wadą wykorzystania drewna w kuchni jest jego niska odporność na wilgoć, której w kuchni nie brakuje. To oznacza, że elementy drewniane trzeba poddawać regularnej konserwacji, która na szczęście nie jest ani pracochłonna, ani czasochłonna.  

Najmodniejsze kolory drewna

Największą popularnością cieszą się naturalne kolory drewna, wśród których prym wiodą jasny świerk i brzoza. W ciemniejszych barwach, które doskonale sprawdzą się na podłogę, jako kontrast dla jasnych mebli najczęściej wybierany jest orzech, wiśnia i przyciemniony dąb. Takie kolory doskonale będą się prezentować również na ścianach, czy na frontach mebli w dużych kuchniach. W minimalistycznych, nowoczesnych wnętrzach często można spotkać białe drewno o szlachetnym wyglądzie.

Jaka podłoga do drewnianej kuchni?

W kuchni najlepiej sprawdzą się twarde i trwałe gatunki drewna, które wytrzymają duże obciążenia i będą odporne na wgniecenia. Trzeba bowiem pamiętać, że podłoga kuchenna jest narażona na różnego rodzaju uszkodzenia spowodowane np. upadkiem garnka. Idealny będzie dąb i jesion lub jeden z egzotycznych, ale bardzo popularnych w Polsce gatunków: mahoń, polisander lub merbau. Do kuchni szczególnie polecana jest podłoga, na której nie będzie tak widać zabrudzeń, a która będzie się prezentować niezwykle elegancko jak na przykład wzorzyste płytki lub formy strukturalne jak niejednolity mikrocement.

Drewniana kuchnia – jaki blat wybrać?

Wybierając blat do kuchni, należy postawić na naturalne, lite drewno, a nie różnego rodzaju sklejki ze względu na wytrzymałość oraz bezpieczeństwo żywności. Trzeba pamiętać, że blat ma stały kontakt z żywnością, dlatego wysoka jakość drewna ma kluczowe znaczenie. Równie ważna jest odporność na różnego rodzaju uszkodzenia, na które blaty kuchenne są stale narażone. Dlatego doskonałym wyborem będzie dąb, jesion, buk, mahoń, jatoba oraz merbau.

Jakie fronty drewniane wybrać?

Drewniane fronty mebli kuchennych powinny być wykonane z twardych i mocnych gatunków drzew (buk, dąb, klon, jawor, mahoń itp.), które dodatkowo powinny zostać zabezpieczone lakierem. Konserwacja frontów nie jest tak łatwa, jak przy blatach i podłodze, dlatego wymagają one odpowiedniego zabezpieczenia przed wnikaniem wilgoci, dzięki czemu będą wyglądać luksusowo przez wiele lat. Fronty drewniane mogą być wykonane na gładko w macie lub połysku, a wybór rodzaju wykończenia powinien być uzależniony względami praktycznymi i indywidualnymi upodobaniami. Ciekawą propozycją są również fronty chropowate, które podkreślają ich naturalny, piękny charakter.

Z czym łączyć drewniane fronty kuchenne?

Drewniane fronty świetnie się prezentują z innymi naturalnymi materiałami jak np. kamień lub blat również wykonany z drewna, ale w jaśniejszym lub ciemniejszym odcieniu. Dobrym rozwiązaniem może być także blat wykonany z innych materiałów (np. blat ceramiczny) w białym, szarym lub czarnym kolorze, ale należy pamiętać, aby wybierać tylko najlepsze materiały, które swym charakterem będą współgrać ze szlachetnymi frontami.

Drewno na ścianie w kuchni

Ciekawym rozwiązaniem w kuchni jest drewno położone na ścianie, które może stanowić ciekawe wykończenie pomiędzy blatem a górnymi szafkami. Takie rozwiązanie szczególnie dobrze sprawdzi się w nowoczesnych, odważnie urządzonych kuchniach np. w stylu loftowym. Na uwagę zasługuje również drewno na większej powierzchni np. całej ścianie, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić z jego ilością, zwłaszcza w mniejszych pomieszczeniach.

Jakie ściany do drewnianej kuchni?

Drewniane elementy wystroju wnętrz zastosowane w meblach, na podłodze, czy w dodatkach będą się dobrze komponować praktycznie z całą gamą kolorów. Wszystkie zależy wiec od tego, jaki efekt chce się osiągnąć. Do niedawna jednym z najmodniejszych połączeń były neutralne, jasne barwy i naturalne drewno, które świetnie się komponując, sprawiając, że wnętrze wygląda świeżo i nowocześnie.

W aktualne trendy coraz częściej wkradają się jednak mocne akcenty, które wykorzystują odważne, soczyste barwy takie jak fiolet, szmaragd, czy czerń. Również do tych kolorów wspaniale pasuje drewno, stanowiąc dla nich przeciwwagę i wprowadzając trochę stonowania, dzięki czemu pomieszczenie nie wygląda przytłaczająca. Barwy warto dobierać również do wielkości pomieszczenia – mała kuchnia, lepiej będzie się prezentować w jasnych kolorach, a w dużym pomieszczeniu, czy kuchni otwartej na salon można poszaleć z kolorami.

Drewniany stół i krzesła do kuchni

Drewno do kuchni można wprowadzać na wiele sposobów, a jednym z najchętniej wybieranych jest wstawienie stołu i krzesła z drewna. Odznaczają się one dużą wytrzymałością, pięknym wyglądem i komfortem. Dodatkowo bogata oferta i ciekawe wzornictwo umożliwiają wybór klasycznych, prostych konstrukcji lub zestawów o nietuzinkowym kształcie, efektownym połączeniu materiałów, czy ciekawych bryłach.

Drewniane dodatki do kuchni

Drewno w kuchni może być wykorzystane również w mniejszym zakresie np. jako dodatki, elementy dekoracyjne oraz akcesoria kuchenne. Tego typu elementy świetnie wyglądają w kuchniach w stylu boho i aranżacjach, które opierają się na naturalnych materiałach. Drewniane łyżki, miski, deski, czy skrzynki zapewnią przyjemne wykończenie i ocieplą każde wnętrze. Co ciekawe, tego typu dodatki pasują do każdego wnętrza. W jakich aranżacjach sprawdzi się drewno?

Drewno jest tak ponadczasowym i eleganckim materiałem, że prezentuje się dobrze w każdym stylu. Chętnie jest wybierane zarówno do klasycznych, rustykalnych wnętrz, jak i nowoczesnych. Stanowi wspaniałą bazę do stworzenia przestrzeni w stylu loftowym, doskonały element eklektycznych wnętrz i elegancki dodatek do tradycyjnych pomieszczeń.

Zdjęcie otwierające artykuł: Arclinea