Wybieramy lodówkę - jakie jej wyposażenie jest modne?

Coraz popularniejsza staje się komora 0ºC, zwana też komorą Bio, Fresh, Fresh Zone, komorą Zero lub świeżości. Jest przeznaczona do przechowywania świeżego mięsa, ryb, warzyw, owoców. Panuje w niej temperatura od -1ºC do 4ºC. W niektórych modelach można ją regulować. Są lodówki wyposażone w dwie takie komory - jedna na mięso, ryby (najlepiej przechowują się w temperaturze ok. -1ºC), druga na warzywa i owoce (temperatura 2ºC).

Szuflada na warzywa i owoce w chłodziarce ELECTROLUX Szuflada vitaFresh Siemens Chłodziarko-zamrażarka z linii Integra Smart FK 338.6GBDZAA Amica
Szuflada na warzywa i owoce w chłodziarce ELECTROLUX, w której jest kontrolowana wilgotności powietrza. Dzięki temu produkty pozostają dłużej świeże i chrupiące. Szuflada vitaFresh ze stałą temperaturą 0 st. Celsjusza, podzielona na dwie strefy klimatyczne: wilgotną i suchą. Sucha umożliwia dłuższe przechowywanie mięsa, drobiu i ryb, wilgotna warzyw i owoców. Szuflada jest w wyposażeniu chłodziarko-zamrażarki KG39FPI23 o wysokości 200 cm, z funkcją NoFrost, trybem eco, SIEMENS, 5599 zł Chłodziarko-zamrażarka z linii Integra Smart FK 338.6GBDZAA, wys. 185 cm, szer. 60 cm, wolno stojąca, klasa energetyczna A++, taca szybkiego zamrażania, system Anti-Bacteria, komora Fresh Zone, AMICA, ok. 2500 zł

Pojemniki na owoce i warzywa mogą też mieć specjalne pofalowane dno. Dzięki temu produkty nie mają kontaktu z wilgocią, jaka czasem powstaje na dnie szuflady.

Funkcja szybkiego obniżania temperatury w chłodziarce również pomaga dużej zachować świeżość jedzenia. W komorze lodówki można obniżyć temperaturę do +2ºC na kilka godzin, co jest przydatne, gdy zapełnimy ją jednorazowo wieloma produktami. Dzięki tej funkcji nie podniesie się temperatura, a więc nie będzie zagrożenia, że żywność szybciej się zepsuje.

Chłodziarka-zamrażarka ICN 3366 Liebherr Chłodziarka-zamrażarka SCZ71800FO AEG Chłodziarka-zamrażarka SBSes Liebherr
Chłodziarka-zamrażarka ICN 3366, do zabudowy, wys. 177 cm, szer. 56,7 cm, klasa energetyczna A++, system No Frost, komora BioFresh, HydroSafe i DrySafe, kostkarka do lodu, system domykania drzwi, LIEBHERR, 8299 zł Chłodziarka-zamrażarka SCZ71800FO, wys. 178 cm, szer. 56 cm, do zabudowy, klasa energetyczna A+, system No Frost, szybkie zamrażanie, szuflada LongFresh pozwalająca trzykrotnie dłużej przechowywać świeże produkty, sygnalizacji otwartych drzwi, AEG, ok. 4500 zł Chłodziarka-zamrażarka SBSes 7165, wolno stojąca typu side by side, ze zintegrowana winiarką, wys. 185 cm, szer. 121 cm, klasa energetyczna A+, system No Frost, komora BioFresh, HydroSafe i DrySafe, kostkarka do lodu, system domykania drzwi, LIEBHERR, 19 099 zł

Podobna funkcję może mieć część zamrażalnika. Super Frost pozwala na szybkie obniżenie temperatury w zamrażalniku. Temperatura może spaść nawet do -32ºC. Przydatna, kiedy wkładamy na raz dużą ilość produktów do zamrożenia.

Systemy chłodzenia w poszczególnych częściach chłodziarko-zamrażarek kontrolują nie tylko temperaturę, ale i wilgotność powietrza wewnątrz urządzenia. To także wpływa na możliwość dłuższego przechowywania produktów.

Chłodziarko-zamrażarka KGN39AI32 Chłodziarka-zamrażarka RF24FSEDBSR, wolno stojąca, model wielodrzwiowy Chłodziarko-zamrażarka ZRB34214XA
Chłodziarko-zamrażarka KGN39AI32, wys. 200 cm, szer. 60 cm, wolno stojąca, klasa energetyczna A++, system No Frost , system szybkiego zamrażania, szuflada na warzywa HydroFresh Box i komora świeżości ChillerSafe, BOSCH, 5679 zł Chłodziarka-zamrażarka RF24FSEDBSR, wolno stojąca, model wielodrzwiowy - podwójne drzwi lodówki, niezależna szuflada z regulowaną temperaturą (od -1oC do +5oC) i zamrażalnik, wys. 178 cm, szer. 90 cm, klasa energetyczna A+, system No Frost, kostkarka do lodu i podajnik zimnej wody na drzwiach chłodziarki, alarm otwartych drzwi, SAMSUNG, 16 000 zł Chłodziarko-zamrażarka ZRB34214XA, wys. 185 cm, szer. 60 cm, wolno stojąca, klasa energetyczna A++, system No Frost, szybkie zamrażanie Quick Chill, komora Extra Fresh, ZANUSSI, ok. 2100 zł

W wielu modelach jest antybakteryjna powłoka, która pokrywa wnętrze lodówki - chroni przed rozwojem bakterii i nie dopuszcza do powstawania przykrego zapachu. Jest nazywana m.in. Anti-Bacteria System.