Wybór zlewozmywaka nie jest zadaniem godnym pozazdroszczenia. Szczególnie, jeśli planujemy kuchnię od zera. Nie dlatego, że jest ono wyczerpujące albo wymagające ogromnej wiedzy i na dodatek obarczone ryzykiem popełnienia kosztownego błędu. Po prostu liczba wariantów i możliwości jest tak duża, że zwyczajnie może być trudno podjąć decyzję. Warto więc zachować zimną krew, nie dać się ponieść wzorniczej fantazji i kierować się naszymi rzeczywistymi potrzebami.
Duży czy mały zlew
Zlewozmywaki są produkowane w wielu wersjach gabarytowych - od modeli z niewielką, pojedynczą komorą (o kształcie owalu, prostokąta, kwadratu bądź rombu) o szerokości 30-60 cm po zlewy zajmujące powyżej 1,5 m na blacie. Decyzja, który z nich znajdzie się w naszej kuchni, zależy oczywiście od jej wielkości i naszych możliwości finansowych - największe 2,5 komorowe zlewy są zwykle bardzo kosztowne.
Powinniśmy jednak wziąć pod uwagę także to, ile osób siada do naszego stołu, czy w zmywaniu wyręcza nas zmywarka (jeśli tak, możemy zrezygnować z dwóch pełnych komór) i na ile często przyrządzamy posiłki. Jeżeli kucharzymy często, poza główną dużą komorą, przydadzą się także mniejsze, w których można opłukać, obrać czy odcedzić produkty.
Zlew z dodatkowym wyposażeniem
Wiele modeli zlewów producenci oferują z dodatkowym wyposażeniem. Do wyboru mamy sita i wyjmowane z mniejszych komór ociekacze, a także deski do krojenia wykonane z drewna, plastiku lub szkła. Te ostatnie odpowiadają rozmiarem komorom zlewu, często są tak skonstruowane, że pozwalają zakryć jego wnętrze i w ten sposób powiększyć roboczą powierzchnię blatu.
Wygodnym rozwiązaniem jest automatyczny korek, dystrybutor detergentów czy zawór pozwalający odciąć dopływ wody do zmywarki zamontowanej w pobliżu zlewu. Producenci zlewów oferują też dopasowane do otworów odpływowych młynki do odpadów.
Zlew ze stali czy z kompozytu
Z jakiego tworzywa wybrać zlew? Najpopularniejsze zlewozmywaki wykonuje się ze stali szlachetnej. Jej niewątpliwą zaletą jest odporność na wysoką temperaturę, zabrudzenia czy uszkodzenia mechaniczne. Wadą zaś to, że na polerowanej powierzchni widać każdą kropelkę wody (trzeba więc stale zlew czyścić i przecierać), a z czasem traci połysk. Z tego powodu zlewy stalowe bywają matowione lub szczotkowane.
Dużą popularnością cieszą się też zlewozmywaki wykonane z konglomeratów będących mieszaniną mielonego kamienia (najczęściej granitu) z żywicami i barwnikami. W ten sposób powstaje materiał przypominający uziarnieniem naturalny kamień, ciepły i gładki w dotyku. Jest odporny na działanie większości domowych detergentów, trudno go też uszkodzić mechanicznie. Nie matowieje i nie odbarwia się. Jednak konglomeratowe zlewy są droższe od stalowych.
Do wyboru mamy jeszcze mniej popularne zlewozmywaki ceramiczne - ciężkie, odporne na zabrudzenia i temperaturę, ale podatne na uszkodzenia mechaniczne. Ze względu na specyficzne wzornictwo, takie zlewy stosowane bywają w kuchniach stylizowanych i rustykalnych.
Materiałem, z którego coraz częściej wykonuje się zlewy, są też kompozyty - można z ich użyciem wyprodukować zlew zintegrowany z blatem kuchennym, wykonany w dowolnym kształcie i rozmiarach, a także kolorze. Trzeba się jednak liczyć z tym, że jest to zakup dość kosztowny. Do kupionego już zlewozmywaka możemy również dokupić różnorakie akcesoria, ułatwiające nam codzienne czynności.
Dobieramy baterię do kuchni i zlewu
Zlewozmywak i baterię kuchenną kupujemy zwykle osobno. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy chcemy, by oba urządzenia były w jednym kolorze. To możliwe, gdy decydujemy się na zlew z konglomeratu lub kompozytu, wówczas u jego producenta zamawiamy kran w odpowiednim rodzaju i kolorze wykończenia.
W kuchniach królują sztorcowe lub naścienne baterie jednouchwytowe, które są po prostu wygodniejsze w użytkowaniu i oszczędniejsze od kranów z dwoma osobnymi kurkami. Hitem ostatnich sezonów są wysokie baterie z wylewką na elastycznym przewodzie, przypominające modele profesjonalne. Jednak równie wygodne są krany, w których zamiast standardowej wylewki jest wyciągany prysznic z regulacją strumienia wody.
Amatorom nowoczesnych nowinek producenci oferują zaś baterie, w których wypływająca woda jest podświetlana światłem diod LED w kolorze zależnym od temperatury strumienia.
Zanim kupisz
- Pamiętaj, że modne obecnie zlewozmywaki wpuszczane w blat i komory podwieszane można montować tylko pod blatami odpornymi na działanie wody - na przykład kamiennymi lub kompozytowymi.
- Bezpieczniejszym rozwiązaniem są zlewy nakładane na blat - montuje się je niemal w jednej linii z jego powierzchnią i koniecznie dobrze uszczelnia.